HTTP ERROR 401 instead of authentication popup

Description of the issue:
I’m a web-developer and I work with multiple sites that uses basic http authentication protection. So when I open my clinet’s site (example.com) or my local instance of that site (local.example.lndo.site) I should see a browser popup to enter login and password.

But very often I see HTTP ERROR 401 instead:

The only way to make browser display an authorization popup is to restart the browser. This is very annoying… Also I have lots of tabs open, restarting a browser some times hearts.

What can I do to fix this?

How can this issue be reproduced?

  1. Open a brave browser window.
  2. Navigate to a site with basic authentication enabled.
  3. See HTTP ERROR 401 page.
  4. I’ve tried to open a private mode window - still the same.

Expected result:
To see the browser auth popup like this:

Brave Version( check About Brave):
Version 1.45.118 Chromium: 107.0.5304.91 (Official), (64 bit)

Hello @guesswho

Thank you for reaching us and sorry to hear you’re having trouble with Brave. Could you kindly try clearing cookies to see if this solves the issue:

  1. Click on the Menu icon in the top right, and go to Settings.
  2. Select Site Settings --> Cookies.

Let me know if that works and have a great day!

Thanks @Alice2095, looks like clearing cookies fixed the issue.
But this looks strange to me :slight_smile: Never thought it can be related.

@guesswho

I’m happy that the issue is solved, if you have any additional question let us know! Have a great day! :wave: