Brave Speed after recent update


Description of the issue: Brave takes 2 minutes to load, whereas before it took 10 seconds. Every page is slower. I noticed my system is telling me how much memory each Tab is now. Sometimes tabs appear to be put to sleep to save memory?

I don’t know why this is happening, but it is awful. I have 62GB of system memory, more than enough to run Brave with hundreds of tabs. But the recent update seems to have made everything perform really slow. Can anyone tell me what is wrong?

How can this issue be reproduced?

  1. Start the browser. Wait 2 minutes.
  2. During the loading process, some pages that attempt to resume from before glitch, saying “You may be offline.” Many links won’t work.
  3. The browser finally finishes loading.
  4. Sometimes tabs appear to put themselves to sleep to save memory.
  5. Even 20 minutes after everything loads and seems to be smooth again, some new heavier pages take notably longer to load. (Like Gmail for the first time.)
  6. After loading a new heavier page, other new tabs are slower again for about a minute.

Expected result: The browser should have a ridiculous amount of memory to work with. It used to start up hundreds of tabs within 10 to 12 seconds. Tab were immediately responsive. Now everything is slow, and sometimes things sleep themselves, breaking workflow.

Brave Version( check About Brave): v1.62.156 (Jan 31, 2024)

Additional Information: I’m running:

Operating System: Kubuntu 23.10
KDE Plasma Version: 5.27.8
KDE Frameworks Version: 5.110.0
Qt Version: 5.15.10
Kernel Version: 6.5.0-15-generic (64-bit)
Graphics Platform: X11
Processors: 24 × AMD Ryzen 9 5900X 12-Core Processor
Memory: 62.7 GiB of RAM
Graphics Processor: NVIDIA GeForce RTX 4090/PCIe/SSE2

1 Like

LMDE user here: It seems all Debian based distros are experiencing issues.

That’s good to know it is not me. I recently rolled back the version to 1.61.120 and the problem went away.

I am using the v1.62.147, and no issues at all.